Spørgsmål og svar om vand

Her finder du en liste med hyppigt stillede spørgsmål. Hvis du ikke finder svar på dit spørgsmål her, er du velkommen til at kontakte os.

Hvorfor har jeg ikke noget vand?

Hvis du oplever, at du ikke har noget vand i husstanden, kan det skyldes, at vi udfører ledningsarbejde i dit lokalområde. 

Ved driftsforstyrrelser i vandforsyningen vil de berørte kunder få direkte besked via vores SMS-service, hvis du er registreret i vores system. Du kan også se aktuelle driftsforstyrrelser på siden her. 

Tilmeld dig SMS-service

Mangler du vand, er det en god ide at undersøge: 

  • Om dine naboer også mangler vand
  • Om det er både koldt og varmt vand, der mangler
  • Om vandfilteret (perlatoren) på vandhanen er stoppet. 

Har du pludseligt ingen vand i husstanden og kan ikke umiddelbart finde en årsag, er du velkommen til at kontakte vores hovednummer - også uden for almindelig åbningstid.

Hvorfor har mit vand en grim lugt?

Hvis dit vand lugter grimt, kan det skyldes svovlbrinte. Den lugt minder lidt om rådne æg. Lugten opstår enten på grund af manglende vedligeholdelse af varmtvandsanlægget eller et overdimensioneret anlæg. 

Dårlig lugt kan også skyldes, at vandet i vandlåsen i et afløb er fordampet, så der er direkte adgang fra kloaknettet.

Hvorfor er vandet i den kolde hane varmt?

Hvis vandet i din koldtvandshane er varmt, hænger det ofte sammen med, at afstanden mellem varmt- og koldtvandsrørene i husets installation ligger for tæt. Det varme vand i varmtvandsrørene afgiver varme til det kolde vand. Du kan isolere rørene for at få koldere vand.

Hvorfor er der et lavt tryk i vandhanen?

Hvis du ikke har nok tryk nok på dit vand, kan det muligvis skyldes følgende tre ting:

  1. Der mangler tryk på alle haner. Det kan skyldes reparation internt i ejendommen, eller en afbrydelse af vandforsyningen i det offentlige ledningsnet.
  2. Der mangler tryk på en enkelt hane. Det kan skyldes urenheder i filteret, også kaldet perlator, i hanen, kalk i rørene eller vandsparen.
  3. Bruseren har et lavt tryk. Har du lige fået renoveret dit badeværelse, kan du have fået armatur i for høj trykgruppe. Især beboere på 4. og 5. sal kan have behov for armaturer i laveste trykgruppe.

Hvis du bor i en større ejendom, er det en god idé at tage kontakt til viceværten eller naboerne, der kan tjekke vandinstallationen.

Hvorfor er mit vand rødbrunt/rustfarvet?

Det er ikke sundhedsfarligt, hvis dit kolde vand har en lidt anderledes farve som eksempelvis rødbrunt, uklart eller misfarvet på anden måde. Men det kan være ubehageligt. Det skyldes for det meste forstyrrelser i ledningsnettet på grund af blandt andet reparationsarbejde, der får kalk og jern til at løsne sig fra ledningen. Det kan også skyldes et ekstraordinært stort forbrug.

Når vandet bliver brunt, skyldes det okker. Okker er mineraler, der ophober sig i røret over tid. Okker kan blive revet løst, når flowet i rørene ændres. Det kan eksempelvis ske, når vi åbner og lukker for vandet, mens vi arbejder på ledningsnettet.

Okker er ikke farligt. Men det ser urent ud, og så kan det samtidig misfarve hvidt tøj. 

Der er to måder at afhjælpe problemet på :

  1. Man lader vandet løbet 20-30 minutter med højt flow. Det skyller installationen, så okkeren forsvinder. 
  2. Man giver installationen ro natten over. Det gør, at okkeren falder til bunds, og der kommer kun lidt med ud dagen efter.

Det er forskelligt, hvad der virker bedst. Nogen gange kan der være okker i vandet i et par dage, selvom man skyller og/eller giver det ro. Men det er ganske ufarligt.

Hvorfor får jeg blågrønne aflejringer i min håndvask?

Hvis du har kobber-installationer, kan du risikere, at kobber opløses i vandet. Kobber kan sætte sig som blågrønne aflejringer i el-kedler, toiletter, håndvaske mv. Indholdet af kobber vil være størst, hvis der ikke er løbet vand gennem rørene i længere tid.

Sørg derfor altid for at skylle vandhanen igennem. Så er vandet også koldt, når du drikker det.

Hvorfor er mit vand hvidt?

Hvis dit vand er hvidt, er det formentlig, fordi der er luftbobler i vandet. Luftboblerne skyldes reparationsarbejde på vandledningen i ejendommen eller i gaden. Hvidt vand er ikke sundhedsskadeligt. Prøv at fylde en kande med hvidt vand, og du vil opleve, at boblerne forsvinder, og vandet bliver klart.

Hvorfor er mit vasketøj pludselig rødt?

Hvis dit rene vasketøj er blevet rødt, skyldes det normalt, at der har været rust i vandet. Det er heldigvis et forbigående problem, og vandet er ikke sundhedsskadeligt. 

Hvis dit vasketøj er blevet farvet af rusten, anbefaler vi denne opskrift til at rense tøjet: 

  • Tøjet lægges i blød i citronsyre fra ½ time til et døgn efter behov. 100 gram citronsyre pr. 10 liter vand – så varmt vand, som tøjet tillader.
  • Skyl tøjet godt igennem i blandingen (brug gummihandsker) og skyl efter i rent vand. Skyl færdigt i vaskemaskinen.
  • Derefter vaskes tøjet normalt.

Vær opmærksom på, at syre i nogle tilfælde kan skade tøjets farver og angribe lynlåse og knapper af metal.

Hvordan virker min vandmåler?

I Hillerød Forsyning har vi omkring 6.500 vandmålere monteret hos vores kunder. Det er via målerne, vi udregner vandforbruget. I øjeblikket har vi tre typer af vandmålere. 

Den nyeste type måler efter magnetisk induktiv måleprincip, hvor en svag strøm sendes igennem dit vand. Der måles på det magnetfelt, der dannes.

Den tidligere anvendte vandmåler måler med ultralyd, hvor der sendes en lydbølge gennem vandet, og forsinkelsen på lyden måles.

Hvis du har en Kamstrup Multical 41, kan du finde en brugervejledning til den her. 

 

Her finder du den interaktive guide til Kamstrup Multical 61.
Du kan også finde den interaktive guide til Kamstrup Multical 62

De første vandmålere, der blev anvendt, var mekaniske vandmålere. Måleprincippet er, at der afmåles en vandmængde i et roterende kammer. Denne type vandmåler vil blive udskiftet over de kommende år.

Hvor ofte skal min vandmåler udskiftes?

Dine målere skal udskiftes eller sendes til stikprøvekontrol hvert 9. år. Stikprøvekontrollen foregår ved, at vi betaler for at sende 10% af målerne, dog minimum 5 stk., til test hos et akkrediteret målerlaboratorium. Afhængig af målernes stand afgør laboratoriet, om resten af målerne kan sidde i yderligere 4-9 år.

Opdager du, at din vandmåler ikke registrerer dit forbrug længere, skal du ringe til vores hovedtelefon.

Ellers kan du besøge vores side om udskiftning af alle vand- og varmemålere.

Hvornår og hvordan årsaflæser jeg min vandmåler?

Har du en af de mekaniske vandmålere, sender vi i december et selvaflæsningskort til dig, og du kan indberette ved at returnere kortet eller via internet. 

Hillerød Varme og Hillerød Vand har normalt leveret månedlige aflæsninger af vores fjernaflæste målere. Efter 1. juli 2020 er det ikke længere muligt, idet vores aflæsningssystem ikke længere understøtter dette. Fremadrettet vil aflæsningerne derfor ske kvartalsvis.

Vi arbejder på igen at kunne understøtte de månedlige aflæsninger, men vi har i øjeblikket ikke en dato for dette.

Såfremt du har behov for en aflæsning, henviser vi til, at du selv foretager en aflæsning af din måler. Er dette ikke muligt, så kan du kontakte os, så vil vi være behjælpelig med dette så vidt muligt.

Jeg skal flytte. Hvad gør jeg?

Bor du i egen bolig og modtager vand og direkte afregning fra Hillerød Forsyning, skal du aflæse din vandmåler, når du flytter, og sende aflæsningen til vores kundeservice.

Skal du flytte? Udfyld formularen

Vær opmærksom på, at vi ikke afregner lejere, fordi den tinglyste ejer hæfter for betaling af vand.

Hillerød Forsyning påtager sig ikke administration af vandregnskab m.v., når en ejendom udlejes eller skifter lejere.

Kun lejere og andelshavere og andre i bebyggelser med flere boligenheder, særskilte vandmålere og udvendige stophaner, som allerede nu modtager aflæsningskort og regninger fra Hillerød Forsyning, skal sørge for at melde flytning gennem ejendommens administration.

Find vejledning til aflæsning af din måler

 

Hvordan kontrollerer jeg vandspild?

Din vandmåler kan afsløre, om der er skjulte lækager, eller om der sker vandspild fra din installation.

Først skal du sørge for, at alt vand i husstanden er slukket. Husk at vaske- eller opvaskemaskinen heller ikke må køre. Hvis der løber vand igennem din vandmåler, bør du kontakte en VVS-installatør. Det kan nemlig være et tegn på, at der er en lækage i din vandinstallation. 

Hvordan kan jeg spare på vandet?

Det kan betale sig at spare på vandet. Det er både godt for miljøet og din pengepung, og så behøver det ikke at gå ud over din komfort. Almindelig omtanke i hverdagen kan nedsætte dit vandforbrug med 10-20 %. Vidste du eksempelvis, at et løbende toilet udgør 95% af tilfældene til et forhøjet forbrug?

Her giver vi dig nogle råd til, hvordan du let kan spare på dit vandforbrug. 

Spar vand på badeværelset

  • Skift karbadet ud med et brusebad. Et karbad koster nemt 200 liter vand, mens du kun bruger ca. 35 liter med et brusebad.
  • Køb en sparebruser. Så bruger du kun 6-12 liter vand i minuttet, og det er faktisk halvt så meget som en almindelig bruser.
  • Sluk for vandet, mens du sæber dig ind, og tag generelt korte bade.
  • Lad ikke vandet løbe, mens du børster tænder.
  • Vælg et vandbesparende toilet. Så bruger du kun tre liter på et lille skyl og seks på et stort. Til sammenligning bruger lavtskyllende toiletter seks-ni liter pr. skyl, og ældre toiletter bruger op til 15 liter, hver gang du trækker ud. 

Effektiv opvask og tøjvask

  • Du behøver ikke skylle af, før du fylder opvaskemaskinen. Du kan nøjes med at skrabe madrester af.
  • Klar opvasken i en balje i stedet for under en rindende hane.
  • Fyld vaske- og opvaskemaskinerne helt op og brug korte programmer og spareprogrammer ved den lavest mulige temperatur. Det sparer både vand og strøm, og samtidig slider du mindre på maskinerne og skåner miljøet.
  • Drop forvasken og spar vand, når du vasker tøj.
  • Undersøg vand- og elforbruget, når du skal købe ny vaske- eller opvaskemaskine.

Kan jeg få refusion af vandspild eller ved vandbrud?

Det er muligt at søge refusion, hvis du har haft et brud på en vandinstallation. Du skal være opmærksom på, at der er er række regler, som skal være opfyldt, hvis du skal opnå refusion for vandspildet.

Det kan du læse mere om på siden om vandbrud 

 

Hvad koster vandet? 

Vandprisen består af en forbrugsafgift, fast afgift, statsafgifter, afledningsafgift og moms. Alt dette kalder vi den forbrugeroplevet pris. I Hillerød Forsyning får du vand og spildevand afregnet på den samme faktura. 

Se priser og takster 

Hvor kan jeg læse om vandkvaliteten?

Læs mere om vandkvalitet her.

Hvor hårdt er vandet?

Vandets hårdhed dækker over, hvor stort kalkindholdet i vandet er. Det varierer meget fra område til område, og hårdheden er derfor påvirket af forskellige lokale forhold. 

Vandet fra Hillerød Forsyning har en hårdhed på 14-18 dH, hvilket betegnes som ”temmelig hårdt”.

Hårdheden måles i grader, hvor enheden angives ”grader dH”, som står for ”deutsche harder”. 

1 grad dH = 1 liter vand indeholder 1 mg kalk. 

Hårdheden [°dH] inddeles efter denne tabel. 

0-4 Meget blødt
4-8 Blødt
8-12 Middelhårdt
12-18 Temmelig hårdt
18-24 Hårdt
24-30 Meget hårdt
>30 Særdeles hårdt

Hvad må jeg selv lave af VVS-arbejde?

Hvis der skal skiftes en vandlås eller laves andet VV-arbejde, og du gerne vil gøre det selv, så husk at tjekke Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside først. Her har de lavet en liste og et overblik over, hvad du selv må lave som uautoriseret person.

Jeg skal grave. Hvor finder jeg ledningsoplysninger?

Gå til ledningsoplysninger og gravearbejde

Hvem skal vedligeholde hvad?

I Hillerød Forsyning leverer vi dit drikkevand gennem et net af vandledninger. Fra de gennemgående vandledninger ude i vejen går der ledninger ind til den enkelte ejendom. Hillerød Forsyning ejer den del af vandledningen – kaldet stikledning – der går fra hovedledningen i vejen og hen til skel. 

Fra skel og ind til din ejendom kaldes ledningen en jordledning, og den skal du som grundejer selv vedligeholde. Den er din ejendom. 

Din vandmåler ejes dog af Hillerød Forsyning og må kun udskiftes af os. Måleren skal til stadighed være let at aflæse og udskifte.

Hvor får jeg vand fra?

I Hillerød Kommune findes der tre vandværker, som ejes af Hillerød Forsyning, samt 16 private vandværker. 

Søg på din adresse og se, hvor du får dit vand fra

Hvordan bliver grundvand til drikkevand?

Her kan du læse lidt om, hvordan vi producerer drikkevand. 

Boring
Vi pumper grundvandet op fra de vandholdige lag i jorden gennem en boring. I Hillerød Kommune ligger lagene omkring 50 meter under jordoverfladen. 

Iltning
Vandet, der pumpes op, kalder man 'råvand'. Det indeholder blandt andet svovlbrinte, jern og mangan. Svovlbrinte lugter som rådne æg og får vandet til at smage dårligt. På vandværket fjernes svovlbrinten ved at puste luft i vandet. Jern- og manganforbindelserne iltes, så de omdannes til forbindelser, der kan fjernes fra vandet.

Iltningen er også med til at sikre, at drikkevandet får en god og frisk smag. 

Filtrering
Efter beluftningen bliver vandet filtreret gennem filtre, der består af flere lag sand og grus. Ved at filtrere vandet fjerner vi jern og mangan. Vandet er nu blevet til rent drikkevand. 

Når filtrene har været brugt i en periode, skyller vi dem rene for jern- og manganholdigt slam. 

Ud til din vandhane
Når vandet er blevet iltet og filtreret på vandværket, er det rene drikkevand parat til at blive sendt ud til vores kunder gennem vores net af vandledninger, som har en samlet længde på omkring 220 km – Det er næsten lige så langt, som der er fra Hillerød til Middelfart.

Vandledningsnettet er opdelt i seks trykzoner, som er områder, hvor trykforholdene er tilpasset, hvor højt området er beliggende over havets overflade. Trykket tilføres fra pumperne på vandværkerne og trykforøgerstationer. 

Derudover har vi en højdebeholder til at opbevare ekstra drikkevand i. De kan tilsammen rumme 1.800 m3 vand.
Som navnet antyder, er højdebeholderen placeret højt i landskabet. På den måde skal vandet løbe lidt ned ad bakke, så tyngdekraften kan hjælpe med at få det ud til dig