Solrødgård Klima- og Miljøpark

Solrødgård Klima- og Miljøpark er udviklet ud fra et ønske om at sammentænke natur, forsyningstekniske anlæg og rekreative områder. Vi arbejder målrettet på at øge biodiversiteten, og besøgende kan finde flere hundrede arter planter og insekter på det 51 hektar store område.

KMC, bygning

Hillerød Forsyning har valgt at omdanne dele af Solrødgård Klima- og Miljøpark til vildere natur. Arealet består af både englignende områder, skovområder, søer og vådenge, og her er der plads til blomster, sommerfugle, fisk og fugle.

På området kan man også komme tæt på vores tekniske anlæg, bl.a. vores renseanlæg, hvor man fra vinduerne i taget kan kigge direkte ned i de forskellige dele af renseprocessen. 

Besøg Hillerød Forsyning døgnet rundt

Vores 51 hektar store område Solrødgård er altid åbent for besøgende - døgnet rundt.
Det kræver ingen booking, og alle er velkomne til at gå tur på området. I kan:

  • Gå på toppen af vores overdækkede renseanlæg og kigge direkte ned i renseprocessen fra vinduerne i taget.
  • Holde udkig efter frøer, fisk og fugle - I kan kravle op i fugletårnet og måske få øje på tårnfalken.
  • Besøge det lille flagermushotel og insekthotellet, som kommunens skolebørn har hjulpet med at bygge.
  • Stå lige der, hvor der har været vandmøller og bosteder fra både stenalderen, bronzealderen, jernalderen og middelalderen.
  • Bare gå en tur og nyde området. Om sommeren vrimler det med sommerfugle og insekter på vores blomstereng. 

Er I en skoleklasse eller en børnehave, kan I booke en særlig rundvisning.
Læs mere her

...

Mere end 200 plantearter

Der er anlagt 6 km stier rundt i parken, og på en tur i området vil man hurtigt opleve et væld af forskellige planter, insekter og smådyr. 
Der findes f.eks. mere end 200 vilde danske plantearter på området. Nogle vokser solbeskinnet og tørt på de lysåbne sletter, som f.eks. almindelig kællingetand. Andre, som blågrøn kogleaks, kan findes i de mere våde områder.

I sommermånederne er der masser af sommerfugle, der finder vej til Solrødgård. Her kan man f.eks. støde på almindelig blåfugl, nældens takvinge, admiral og dagpåfugleøje.

På de tørre, åbne græsarealer er der markgræshopper, i skovbrynet møder man stor grøn løvgræshoppe, og ved den lille skovsø får man måske øje på guldsmedene.
Kigger man godt efter, kan man opdage frøer og salamandere ved søen og fiskeyngel i åen.

Solrødgård Klima- og Miljøpark er åben for alle – døgnet rundt.

Vild Med Vilje

Vi har indgået et samarbejde med foreningen Vild Med Vilje om at fremme en mangfoldig natur på Solrødgård.

Sammen med foreningen arbejder vi på at øge biodiversiteten og skabe de bedst mulige betingelser for planter. Vi har også fokus på at skabe inspirerende og gode naturoplevelser for alle dem, der besøger området. 

På området har vi lagt store sten, der holder på solens varme, hvilket tiltrækker insekter som sommerfugle og firben - her kan de lune sig på kølige forårsdage.

Derudover kan man på området finde små skovområder og søer. Nær skoven ligger væltede træstammer, som fungerer som levesteder for smådyr, insekter og svampe.

Vi plejer løbende området, så biodiversiteten tilgodeses mest muligt, og planter træer og sår blomster. Der er et varieret blomsterflor hen over året, hvilket giver fødegrundlag til mange forskellige arter af insekter. 

Læs mere om projektet hos Vild Med Vilje.

...

Anlæggene på Solrødgård

Solrødgård Klima- og Miljøpark er stedet, hvor en stor del af kommunens spildevand renses. Det foregår på det overdækkede højteknologiske renseanlæg, HCR Syd. 
Anlægget blev taget i brug i 2018 og lever op til moderne rensekrav. Anlægget har en kapacitet på 7-8 mio. m3 om året.
Renseanlægget giver en forbedret rensning af spildevandet i forhold til tidligere, og er samtidig CO2-neutralt og energiproducerende, hvilket gavner miljøet og reducerer driftsomkostningerne.

Genbrugsstationen på Solrødgård understøtter det vigtige arbejde med udsortering af affald og genanvendelse. Vi modtager omkring 43 forskellige affaldsfraktioner. 
Det er et velbesøgt sted med mere end 250.000 besøgende årligt.
Hillerød genbrugsstation er let at genkende med de 109 hvide ”pyramider” på toppen til regnvandsopsamling. 

På området finder man også Solrødgård Klima- og Miljøcenter. Her er der kundeservice, lager, værksteder, laboratorium, undervisningslokaler og administration.

Der er også sat gang i projekteringen af et nyt vandværk på Solrødgård. Det skal efter planen stå klar i 2025, ligesom der også vil blive etableret energiproduktion på området – sandsynligvis i form af varmepumper, der udnytter restvarmen fra spildevandet.

Masterplan for området

Hillerød Kommune og Hillerød Forsyning besluttede i 2012/2013 at etablere Solrødgård Klima- og Miljøpark. Baggrunden var et ønske om at flytte væk fra byen og samle flere af de forsyningstekniske anlæg. 
Etableringen af Solrødgård startede i 2015, og ved udgangen af 2018 stod renseanlæg, genbrugsstation og klima- og miljøcenter færdigt.

Udflytningen gav os mulighed for at bygge tidssvarende og miljørigtige anlæg til gavn for indbyggerne i Hillerød Kommune, og samtidig kunne vi med Solrødgård etablere et stort rekreativt område, hvor kommunens indbyggere kan komme tæt på naturen og de forskellige anlæg.

Masterplanen for Solrødgård indeholder, foruden landsskabsplan og arkitektoniske krav til området, også en såkaldt exit-strategi. Strategien stiller krav til, hvordan anlæggene fjernes igen, når de på et tidspunkt, langt ude i fremtiden, ikke længere er tidssvarende.
Derfor kan 90 % af bygningsdelene genbruges eller anvendes andet sted, hvis forsyningen en skønne dag skal fjernes fra området.
I masterplanen fremgår også en plan for, hvordan vi skal sikre en naturlig fauna og flora i området, bl.a. ved udelukkende at plante arter hjemmehørende i området.

...
Drone, Solrødgård, Hillerød Forsyning, Genbrugsstation, HCR Syd

Arkæologiske fund

Inden etableringen af Solrødgård Klima- og Miljøpark foretog Museum Nordsjælland udgravninger af området i perioden 2014-15.

Her blev fundet levn fra både bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen og levn af to vandmøller fra tiden omkring 1550-1800. 

Vandmøllerne
I forbindelse med udgravningen blev der fundet rester efter to vandmøller:
Den ældste var en træbygget vandmølle, som er blevet dateret til år 1551.
Vandmøllen menes at være revet ned omkring 1572 på kongelig forordning, hvorefter der blev opført en ny stenbygget vandmølle nord for den nuværende Havelse Å. 
Den nye vandmølle eksisterede fra slutningen af 1500-tallet eller første halvdel af 1600-tallet og indtil starten af 1800-tallet.
I tilknytning til anlægget fandt man også en smedje. Møllen har været en del af et større bygningskompleks med herregård og ladegård.

Hvis du går en tur på området, kan du finde en markering af, hvor vandmøllerne har stået.

Stenalderbondens losseplads
Museum Nordsjælland undersøgte et affaldslag fra bondestenalderen fra omkring 3300 f.v.t. 
Her blev der fundet skår fra kar og skåle, flintaffald, brændte knogler, pilespidser, skrabere, knive og økser. Disse ting vidner om de aktiviteter, der er foregået på bopladsen, f.eks. madlavning og tilvirkning af redskaber. 
Blandt affaldet gemte sig også mere specielle genstande som f.eks. to små slebne økser i henholdsvis sandsten og skifer.


Kilde: Museum Nordsjælland

...