Hillerød Forsyning om situationen i Ukraine

Nyhed

Hillerød Forsyning følger udviklingen i Ukraine tæt, da flere geo- og sikkerhedspolitiske forhold kan få konsekvenser for Hillerødborgerne. Det drejer sig for eksempel om råvarepriser og -leverancer samt it-sikkerhed.

Vi har skærpet sikkerheden omkring Hillerød Forsynings vigtige forsyninger, der er såkaldt kritisk infrastruktur. Vi er robuste og kan forsyne kunderne med både varme og vand på trods af udviklingen. Også spildevand og affaldshåndteringen kører videre som normalt. Vi følger løbende situationen, og vi har skærpet vores it-sikkerhed.

Gas fra Rusland er en politisk beslutning

Som alle andre gaskunder i Danmark består den gas, som Hillerød Forsyning køber på naturgasmarkedet, af en andel gas fra Rusland. Vi henviser her til Energistyrelsen, der 27. februar 2022 skrev følgende om den aktuelle gasforsyningssituation i Danmark:

”Da Tyra-feltet er under renovering frem til sommeren 2023, forsynes de danske gasforbrugere og virksomheder i dag med gas importeret fra det centraleuropæiske gasmarked, mens 25 pct. af forbruget dækkes af den hjemlige biogasproduktion. Den gas, danske forbrugere importerer gennem rørledningerne over den dansk-tyske grænse, er et mix af den gas, der flyder i det europæiske gasnet, dvs. gas fra Norge, Rusland, Holland, Nordafrika m.fl.”

Hillerød Forsyning er dermed ikke selv herre over, hvor den gas, vi anvender i vores fjernvarmeproduktion, kommer fra. Det er et politisk anliggende at sætte rammer for eksempel for import fra Rusland, og Hillerød Forsyning er klar til at følge eventuelle politiske tiltag og sanktioner.

Godt en tredjedel af den fjernvarme, vi leverer til vores kunder, er produceret på gas. Derudover bruger vi primært biomasse (flis) i vores fjernvarmeproduktion, og Hillerød Forsyning anvender ikke biomasse produceret i Rusland. Størstedelen af den flis vi anvender, har dansk eller skandinavisk oprindelse. Yderligere information findes i den årlige bæredygtighedsrapport på forsyningens hjemmeside.

Stigende råvarepriser kan presse forretningen

Som vi tidligere har meldt ud, er de internationale gaspriser steget markant gennem det seneste års tid. Som konsekvens af de stigende priser varslede Hillerød Forsyning i slutningen af oktober 2021, at fjernvarmeprisen blev hævet pr. 1. februar 2022.

Udviklingen i Ukraine har skabt ny usikkerhed om de internationale gaspriser, og Hillerød Forsyning følger udviklingen tæt, og vi arbejder løbende på at sikre, at vores indkøb af gas sker til så favorable priser som muligt.

Generelt stigende råvarepriser kan påvirke næste års takster, hvis den nuværende udvikling fortsætter.

Emne
  • Hillerød Forsyning